Hidroizolacija terase preko keramičkih pločica

Hidroizolacija preko keramičkih pločica

Q: Interesuje me da li bi mogli da mi preporučite kako bih mogla da uradim izolaciju terase, koja je popločana pločicama, zbog zaštite od vlage. Tačnije kojim materijalom da premažem pločice, jako je velika površina, kako bih privremeno rešila problem vlage u stanu.

A: Pre ugradnje hidroizolacije, morate da proverite da li pločice šoboću (da li su odlepljene od podloge).

Priprema podloge

Takve pločice se moraju ukloniti i ponovo zalepiti. Ukoliko su odlepljene preko veće površine terase, moraju se kompletno ukloniti, a košuljica ispod se mora poravnati cementnim malterom sa dodatkom aditiva Izolit BETONPLAST za izradu polimerno modifikovanih betona i košuljica.

Izrada premaza

Neposredno pre ugradnje hidroizolacije podloga se premazuje prajmerom – Izolit PRAJMER GP u jednom sloju. Nakon sušenja prajmera, nanosi se hidroizolacija.
Za hidroizolaciju terase preporučujemo dvokomponentni elastični premaz – Izolit POLYCOAT ELASTIC. Premaz se nanosi u dva sloja. Na prvi sloj, dok je svež, utapa se trevira platno za posebno ojačanje izolacije, a nakon sušenja premaza nanosi se drugi sloj.

Spojevi poda i zida

Posebno treba obratiti pažnju na holker-spojeve poda i zida. Ukoliko postoje naprsline i pukotine na tim mestima, na spoju se zalepi bitumenska samolepljiva traka pre ugradnje hidroizolacije. Takođe, pre ugradnje izolacije, neophodno je da se podloga dobro očisti i opere.

Zaštitni sloj

Urađenu hidroizolaciju je potrebno zaštititi, tj. preko izolacije mogu da se postave pločice ili neki drugi vid zaštite (košuljica, behaton ploče i sl.)

Potrošnje materijala:
– Izolit PRAJMER GP – 0,25 kg/m2
– Izolit POLYCOAT ELASTIC – 3 – 3,5 kg/m2
– bitumenska samolepljiva traka
– Izolit PREMAZ AQ – 1,1 kg/m2.