Završni – zaštitni premaz u garažnom delu objekta

Q: Šta bi ste nam preporučili kao završni premaz u garažnom delu objekta, kao zaštitu betona od, recimo, nagrizanja soli zimi, i naravno za lakše održavanje i čišćenje?!

 

A: Izolit EPOXY PREMAZ je dvokomponentni debeloslojni epoksi premaz za mehaničku i kiselo-baznu zaštitu podova u garažama, parking prostorima, industrijskim halama, klanicama, balkonima, terasama i sl. Površina za nanošenje Izolit EPOXY PREMAZ-a mora biti kvalitetna, glatka, suva, odmašćena, čista i usisana. Dozvoljena vlažnost betonske podloge iznosi do 4%. Temperatura za ugradnju mora biti između 12 – 250C.

Odlikuje se izuzetnim mehaničkim čvrstoćama – pritisna čvrstoća iznosi 90MPa, a savojna 28 MPa. Veoma lako se održava standardnim sredstvima za pranje i isporučuje se u širokom spektru boja i nijansi. Može se ugraditi u glatkom ili protivkliznom obliku.

Materijal se ugrađuje premazivanjem, četkom ili velur valjcima, na podlogu koja je prethodno premazana nekim od epoksi prajmera. Prilikom premazivanja, između slojeva je potrebna vremenska razlika od cca 4-6 sati (zavisno od temperature), dok se prethodni premaz ne osuši (najidealnije je naneti naredni premaz kada prethodni postane blago lepljiv na dodir). Ugrađeni pod se može vodom i hemijski opteretiti nakon 7 (sedam) dana od dana ugradnje. Mehanički se može opteretiti za prolaz ljudi nakon min. 72 h od završetka ugradnje (prilikom sušenja na temperaturi 20-250C). Otporan je na niske i visoke temperature (do +700C). Ugrađuje se na suvu, čistu i stabilnu betonsku površinu koja je prethodno prebrušena i usisana.

Prosečna potrošnja materijala je oko 0,5 kg/m2

Ako se, kasnije, naneti premaz ošteti u vidu ljuspanja ili ako možda dođe do pojave pukotine deo koji je oštećen bi se obradio mehaničkim putem (brušenjem). Nakon toga mesto sanacije bi bilo detaljno očišćeno, odmašćeno, otprašeno… Tada bi se pristupilo sanaciji – upotrebom Izolit EPOXY ART PRAJMER-a, a nakon toga bi se nanosio novi sloj epoksi premaza. Mesto sanacije i ostatka površine poda ne bi imalo isti intezitet boje.