Hidroizolacija garaže preko asfalta

Q: Urađen je asfalt kao podloga u javnoj garaži, na -1 nivou se pojavljuje vlaga na plafonu i na zidovima. Kako da se reši ova situacija.

A: Ovaj problem se dešava zato što kad se parkira mokar auto u zimskim uslovima dolazi do natapanja podloge sa vodom, zatim ona prolazi kroz sloj asfalta i pojavljuje se fleka na donjem nivou. Ovaj problem može da se reši na dva načina: da se podigne asfalt i da se ponovo uradi betonska ploča, da se vidi da li ima nekih pukotina i drugih oštećenja, druga varijanta je da se uradi Izolit TER EPOXY PREMAZ preko asfalta. Ovo je moguće ako je asfalt u dobrom stanju. Ako se radi prva varijanta mora da se preko hidroizolacije uradi zaštita reparatur masom. Ova varijanta je daleko skuplja od druge koju ću objasniti.
Potrebno je pre svega oprati i usisati podlogu, da bi se uklonile sve nečistoće koje su se tu našle zbog dugotrajne upotrebe garaže. Kada se podloga dobo osuši i proveri se da vlažnost podloge nije preko 4%, usisa se ponovo i pristupa se mazanju Izolit EPOXY ART PRAJMER-a, da aktivira asfaltnu podlogu i pripremi je za nanošenje završnog premaza za asfalte Izolit TER EPOXY PREMAZ, koji se nanosi velur valjkom u dva sloja. To je dvokomponenti materijal, A komponenta je epoxy smola punjena odgovarajućim punilima sa dodatkom katrana, dok je B komponenta učvršćivač. Materijal se umešava sjedinjavanjem A i B komponente u datom odnosu, vrši se miksovanje bor mašinom na malim obrtajima, dok se masa potpuno ne homogenizuje odnosno min. 2 minuta. Površina se premazuje velur valjkom u dva sloja u razmaku od 24h. Nakon ovoga dobija se asfalt koji je otporan na dejstvo hemikalija (curenja ulja i ostalih maziva dok su kola parkirana, otporan na dejstvo  soli koja se koristi za otapanje leda u zimskim ulovima), potpuno hidroizolovan, tako da više neće dolaziti do propuštanja vode na donji nivo garaže.

Potrošnja materijala:

Izolit EPOXY ART PRAJMER 0,350-0,400 kg/m2

Izolit TER EPOXY 0,500 kg/m2.