Sanacija i zaštita spoljašnjeg stepeništa

Q: Imam spoljno stepenište starosti oko 40-ak godina koje želim zaštititi nekim sredstvom od atmosferskih uticaja. Stepenište ima mestimično pukotine širine do 2 mm i dubini oko 1 mm. Da li posedujete neko sredstvo za dugotrajniju zaštitu od mogućeg propadanja.

 

A: Za trajnu sanaciju i zaštitu Vašeg stepeništa u prilici smo da Vam prepuročimo sledeće materijale :

– Izolit KIT E M, epoksidni kit za sanaciju pukotina na betonu – u pitanju je trokomponentni materijal na bazi epoksidnih smola, namenjen je za sanaciju površina koje su izložene velikim mehaničkim opterećenjima.

Pukotine je potrebno prethodno blago proširiti, brusilicom sa dijamantskom pločom, otprašiti i po potrebi odmastiti. Jako bitno za ceo postupak sanacije je da materijal mora biti ugrađivan na apsolutno suv beton (vlažnost betona ne sme biti veca od 4%). Materijal se priprema umešavanjem tri dobijene komponente i vreme za rad sa umešanim materijalom je od 45-60 minuta, pri temperaturi podloge i okoline od 15-25 stepeni. Izolit KIT E M se u pripremljeni šlic utiskuje špahtlama. Orijentaciona potrošnja materijala je oko 0,3 kg po metru dužnom pukotine.

– Izolit EPOXY ART Color, epoksidni premaz za zaštitu stepeništa – u pitanju je dvokomponentni materijal na bazi epoksidnih smola, namenjen zaštiti gazećih površina koje su izložene velikim mehaničkim opterećenjima.

Na površinu, na kojoj su prethodno sanirane pukotine Izolit KIT E M-om, prvo se nanosi Izolit EPOXY ART PPRAJMER, koji služi za impregnaciju i povezivanje postojeće podloge i novog premaza. Materijal se priprema umešavanjem dve dobijene komponente, a na podlogu se nanosi četkom ili nitro valjkom. Orijentaciona potrošnja Izolit EPOXY ART PRAJMERa je 0,2-0,25 kg/m2.

Nakon nanošenja prajmera, kada on postane blago lepljiv na dodir, nanosi se prvi premaz Izolit EPOXY ART Color, takođe umešavanjem dve komponente i nanošenjem na podlogu četkom ili nitro valjkom. Boja je po postojećoj ton karti proizvođača. Pod uticajem UV zračenja, boja premaza će promeniti nijansu, tako da preporučujemo tamnije (C ili D) nijanse premaza, jer se na njima manje uočava nastala promena. Kada se prvi sloj osuši (4-6 sati) nanosi se drugi sloj po istom principu kao i prvi. Rad sa ovim materijalom takođe podrazumeva temperaturu podloge i okoline od 15-25 stepeni, ali vreme za rad sa umešanim materijalom je znatno kraće od 20-35 minuta. Orijentaciona potrošnja materijala je oko 0,25-0,30 kg/m2.

Gazišta i podeste (ukoliko ih ima) stepenica uraditi u varijanti Izolit EPOXY ART ANTISLIP, zbog klizavosti podloge, dok za čela stepenika možemo koristiti običan Izolit EPOXY ART.