Sanacija postojeće cementne košuljice sa ugradnjom hidroizolacije

Q: Hteo bih da preko postojeće betonske (cementne) košuljice, koja na sebi ima oštećenja usled svakodnevnog habanja, ugradim novu, ukoliko je moguće ujedno i da se spreči eventualni prodor vlage ili podzemnih voda.

 

A: Za bolju atheziju između postojećeg poda i nove ploče preporučuje se upotreba aditiva Izolit VEZA. Jednokomponentna polimerna tečnost, koja služi kao vezivno sredstvo između postojećeg sloja poda i nove košuljice. Materijal se ugrađuje premazivanjem četkom u jednom ili dva sloja, na postojeću površinu. Po premazivanju potrebno je najkasnije u roku od 15 minuta preko sloja izliti novi sloj betona ili cementne košuljice – dok je premaz Izolit VEZA još uvek svež. Prosečna potrošnja materijala je oko 0,25 kg/m2.

Novougrađena cementna košuljica se armira polipropilenskim vlaknima (tzv. fibrin vlakna) kako bi se predupredilo nastajanje naprslina i klasičnom armaturom fi 4 mm ili 6 mm. Košuljica se ugrađuje helikopterkama, sa izvedenim padovima. Naša je preporuka, za eventualno sprečavanje pojave vlage ili podzemnih voda, da se pre ugradnje betonske ploče uradi hidroizolacioni premaz Izolit FLEX AQUASTOP, kako bi se uklonila svaka mogućnost prolaska vlage kasnije u sloj poda. Navedeni premaz je elasticni dvokomponentni premaz, vodonepropustan do pritiska vode 4 at. Nanosi se premazivanjem u dva sloja, na čistu i blago navlaženu površinu. Premaz se dobija sjedinjavanjem praškaste i tečne komponente u naznačenom odnosu. Prosečna potrošnja materijala je 2,5 kg/m2 za dva premaza.