Sanacija vlage u betonskoj cisterni

Q: Čime mogu da izolujem betonsku cisternu za vodu. Koristim je već par godina, ali je skoro počeo da se smanjuje nivo vode u njoj. Nema primetnih pukotina na površini.

 

A: Hidroizolaciju ćemo vršiti jednokomponentnim Izolit PENETRAT-om. To je penetracioni premaz koji se nanosi u tri sloja. Materijal je u prahu, razređuje se vodom u odnosu 1:3, a premaz se nanosi četkom.

Izbacicemo svu vodu iz cisterne i podlogu ćemo dobro oprati, po mogućstvu ispeskariti (zbog ostataka prljavština, algi i sl.), očistiti i blago navlažiti. Ukoliko je rađen tzv. crni sjaj, prilikom malterisanja, podloga mora mehaničkim putem da se blago orapavi. Premazi se vrše na 12 sati, upravno jedan na drugi. Za vreme premazivanja, ugrađeni materijal se mora održavati prskanjem vodom, da ne bi došlo do pregorevanja materijala i pucanja. Nakon trećeg premaza ćemo jos 48 sati vlažiti, a onda ćemo ostaviti do nedelju dana da odstoji. Izolit PENETRAT je za ovo vreme penetrirao u podlogu i sada možemo sipati vodu u cisternu.

Potrošnja Izolit PENETRAT-a je cca 2,5 kg/m2.