Zaštita betona i fasadne opeke od hlora

Q: Treba nam materijal da zaštitimo bazen za kupanje koji je napravljen od betona od uticaja hlora. Koji materijal nam preporučujete?

 

A: Materijal koji može da se koristi u ovakim slučajevima je neki od naših EPOXY sistema, jer se EPOXY pokazao kao jedan od najinertnijih materijala koji su našli primenu u građevini što se tiče uticaja kiselina, baza, naftnih derivata i ostalih agresivnih hemikalija. Za ovaj konkretan slučaj bih predložio materijal Izolit EPOXY ART COLOR sa prethodnom upotrebom Izolit EPOXY ART PRAJMER-a. U ovom slučaju radi se o unutrašnjem bazenu tako da nema problema što se tice UV zračenja. Takođe se sa istim materijalom može zaštititi i opeka, eventualno se za neke vertikalne površine može upotrebiti Izolit EPOXY PREMAZ u Tx varijanti da ne bi dolazilo do podlivanja.

Betonska površina mora biti čista, bez vidljivih oštecenja, MB 30. Ako je u pitanju već korišćena podloga u nekim slučajevima jedina mogućnost je da se ona prebrusi, iz razloga, jer se neke ne čistoće ne mogu drugacije sanirati. Na pripremljenu podlogu prvo se nanosi Izolit EPOXY ART PRAJMER, koji služi za impregnaciju i povezivanje postojeće podloge i novog premaza. Materijal se priprema umešavanjem dve dobijene komponente, a na podlogu se nanosi četkom ili nitro valjkom. Orijentaciona potrošnja Izolit EPOXY ART PRAJMER-a je 0,2-0,25 kg/m2.

Nakon nanošenja prajmera, kada on postane blago lepljiv na dodir, nanosi se prvi premaz Izolit EPOXY ART COLOR (boja je po postojećoj ton karti proizvođača), takođe umešavanjem dve komponente i nanošenjem na podlogu četkom ili nitro valjkom. Kada se prvi sloj osuši (4-6 sati) nanosi se drugi sloj po istom principu kao i prvi. Rad sa ovim materijalom takođe podrazumeva temperaturu podloge i okoline od 15-25 stepeni, ali vreme za rad sa umešanim materijalom je znatno kraće od 20-35 minuta. Orijentaciona potrošnja materijala je oko 0,25-0,30 kg/m2.