Zaustavljanje kapilarne vlage

Kapilarna vlaga – presecanje

Q: Spoljašnji zid od pune cigle debljine 25 cm je potpuno vlažan. Hteo bih da upotrebim vaše sredstvo koje se naliva u zid za sprečavanje vlage.

A: Tečnost koja vam je potrebna je Izolit 5 – HIDROFOB. Služi za presecanje kapilarne vlage u zidu. 
U dnu zida burgijom bušimo rupe debljine 2 cm na rastojanju od 15 cm u dva reda (cik-cak) pod uglom od 30-40 stepeni. Rupe se buše do druge strane zida. Posle bušenja očiste se usisivačem. Zatim levkom nalivamo tečnost Izolit 5 – HIDROFOB u zid. Ulivamo više puta do potpunog zasićenja zida. Kada smo dovoljno nalili, ostavljamo rupe otvorene do 28 dana. Za to vreme tečnost kristališe u zidu i zaustavlja dalje penjanje vlage. Nakon tog perioda popunjavaju se cementnim malterom. Preporučujemo dodavanje aditiva za vodonepropusnost cementnog maltera Izolit 1 ISOPLAST i skrećemo pažnju da  rupe moraju da se dobro popune, što dublje, da se ne bi kasnije ocrtavale na zidu usled pojave kondenzacije koja može nastati ukoliko nisu dobro popunjene. Za konkretan zid od 25 cm potrebno je 5 kg/m dužnom Izolit 5 – HIDROFOB-a.
Pored ovoga preporučujemo i ugradnju hidroizolacionog premaza Izolit PENETRAT-a. Do 40 cm iznad visine vlage obijamo malter do cigle, čistimo fuge na 1-2 cm dubine, sve dobro očistimo čeličnim četkama i otprašimo. Fuge između cigli popunjavamo cementnim malterom, celu površinu dobro navlažimo i radimo tri premaza Izolit PENETRAT-om. Materijal je u prahu, razređuje se vodom u odnosu 1:3, a premaz se nanosi četkom. Premazi se nanose na 12 sati upravno jedan na drugi i održavaju se vlaženjem.
Potrošnja Izolit PENETRAT-a iznosi cca 3 kg/m2.