Završni sloj poda u postrojenju za preradu živine

Q: Koji materijal mi preporučujete kao završni sloj, u pitanju je postrojenje za preradu živine?! U pitanju je nov objekat, odrađen kvalitetno i podna betonska ploča je hidroizolovana….

A: Za završni sloj predlažemo dvokomponentni epoksi pod – Izolit EPOXY POD THINLAYER. Može se uraditi i u protivkliznoj varijanti kakva se i zahteva za objekte prehrambene industrije. Nanosi se na suvu hidroizolovanu podlogu (max. vlažnost 4%). Pod ima izuzetne mehaničke karakteristike – pritisna čvrstoća 85Mpa, savojna 30Mpa. Nanosi se u sloju debljine cca 2,0 – 2,5 mm, za protivkliznu varijantu i do 5 mm. Za razliku od epoksi premaza, znatno je višeg kvaliteta i dugotrajnosti. U potpunosti zadovoljava zahteve HACCP standarda. Lako se održava standardnim sredstvima za pranje. Namenjen je u svim industrijskim objektima gde se očekuju teži uslovi eksploatacije – prolasci težih vozila (viljuškari, paletari), teška kolica i sl. Prosečna potrošnja materijala je 2,1 kg/m2. Pre izlivanja epoksi poda podlogu je potrebno tretirati adekvatnim epoksi prajmerom, u ovom slučaju to bi bio Izolit EPOXY PRAJMER THICKSET, dvokomponentni epoksi prajmer, koji se na podlogu nanosi velur valjcima sa prosečnom potrošnjom od 0,25 kg/m2.
Ako želimo da ugradimo protivkliznu (ANTISCRATCH) varijantu, kada se materijal nanese na podlogu i krene da vezuje nakon cca 20 min se vrši posipanje poda punilom, jer je tada već došlo do želiranja i punilo će samo delimično da uđe u strukturu poda, odnosno da se zadržava u gornjim slojevima. Time se ojačava površina poda, pojačava mu se otpornost na habanje. Ovaj efekat se najbolje postiže korišćenjem punila Izolit EPOXY FILLER.