Hala za proizvodnju meda

Q: Treba da osposobim halu za proizvodnju meda, da ispunjava HACCP standard. Da li Vi imate takve materijale?

A: Za prehambrenu proizvodnju u koju naravno spada i proizvodnja meda možemo da Vam preporučimo:

– Za pod:
1. Izolit EPOXY ART – varijanta protivklizna i glatka
2. Izolit MONOLIT EPOXY POD Samorazlivajući tip ili Izolit EPOXY POD THINLAYER

– Za zidove:
1. Izolit EPOXY PREMAZ Tx
2. Izolit CONCRETE ART (zadovoljava i HACCP standard, takodje ima i zdravstveni atest)

Materijali se nanose na jake podloge koje su predhodno očišćenje i prebrušene. (beton, cementi malter). Od svih navedenih samo Izolit CONCRETE ART može da se nanosi i preko gleta, jer on za razliku od ostalih ne zahteva toliko jaku podlogu. Pre svih materijala se koriste odgovarajući prajmeri.

U konkretnom slučaju, proizvodnja meda ne spada u proizvodnju sa jakim hemikalijama, tako da ne moramo brinuti oko uticaja meda na pod, mada je EPOXY veoma otporan na sve hemikalije.

Na zidovima se nanosi Izolit CONCRETE ART, jer je EPOXY veoma ‘klizav” i može da dođe do podlivanja. Ako je potrebno holker može da se radi Izolit EPOXY PREMAZ Tx materijalom. Betonska površina bi trebalo da bude čista, bez vidljivih oštećenja, MB 30. Ako je u pitanju već korišćena podloga u nekim slučajevima jedina mogućnost je da se ona prebrusi, jer se neke nečistoće ne mogu drugacije sanirati. Na pripremljenu podlogu prvo se nanosi Izolit EPOXY ART PRAJMER, koji služi za impregnaciju i povezivanje postojeće podloge i novog premaza. Materijal se priprema umešavanjem dve dobijene komponente, a na podlogu se nanosi četkom ili nitro valjkom.

Nakon nanošenja prajmera, kada on postane blago lepljiv na dodir, nanosi se prvi premaz Izolit EPOXY ART Color (boja je po postojećoj ton karti proizvođača), takođe umešavanjem dve komponente i nanošenjem na podlogu četkom ili nitro valjkom. Kada se prvi sloj osuši (4-6 sati) nanosi se drugi sloj po istom principu kao i prvi. Rad sa ovim materijal takođe podrazumeva temperaturu podloge i okoline od 15-25 stepeni, ali vreme za rad sa umešanim materijalom je znatno kraće, od 20-35 minuta.

Potrošnja Izolit EPOXY POD THINLAYERa raste ako se radi protivklizna ANTISLIP varijanta u zavisnosti od izbora granulacije kvarca. Kvrac se posipa po svežem tek nanetom premazu da bi se isti zalepio za podlogu, višak kvarca se nakon jednog dana uklanja usisvanjem.