Preporuka aditiva za izradu vodonepropusnog betona

Q: Potrebno mi je da na ploči objekta koji radim dobijem površinu koja odbija vodu (postoji pad za odvod vode), kod vašeg distributera sam uzeo izolit 3 AQUABOUND, jer nisu imali na stanju Izolit SUPERPLAST. Da li postoji neki problem pošto vidim da je on namenjen za temelje i sl., ploča je od fert gredica iznad podruma (verovatno neće ali da proverim)?

A: Aditiv ili hemijski dodatak za izradu vodonepropusnog betona je materijal Izolit 3 AQUABOUND, tečni dodatak koji pored vodonepropusnosti betonu daje i veću homogenost, obradljivost, povećava krajnje čvrstoće ugrađenog betona do 30%, takođe smanjuje vodocementni faktor. Najčešće se koristi za izgradnju temelja, kao i objekata koji su pod zemljom ili objekata gde je povišen nivo podzemnih voda.
Materijal se priprema tako što se rastvara sa vodom, cca 2-3% aditiva na količinu cementa koji se koristi za spravljanje betona. Agregat koji se koristi za spravljanje betona mora biti apsolutno čist i odgovarajuće – srazmerne granulacije, takođe cement mora biti svež, nezgrudvan i što vece marke.
Spravljanje betona sa aditivom se vrši tako što se u mešalicu, ukoliko je u pitanju ručno spravljanje betona, pored cementa i šljunka dodaje rastvor aditiva i vode. Ukoliko je u pitanju spravljanje betona u auto-mikserima, potrebno je naglasiti da se u mikser sipa manje vode, jer se nakon prispeća auto-miksera na gradilište dodaje prethodno pripremljen aditiv, pristupa dodatnom mešanju smese nekih 15-ak minuta i tek se onda beton izliva iz miksera. Preporuka je da beton bude armiran, minimalne debljine 10 cm i ukoliko uslovi dozvoljavaju da bude nabijen – upotreba vibro igle.
Potrošnja materija Izolit 3 AQUABOUND je 2-3% na količinu cementa koji se koristi za spravljanje betona.