Sanacija betonskog parkirališta, oštećenog dejstvom soli

Q: Poštovani, molim Vas da mi date savet kako da rešim svoj problem. Na betonu gde su ove zime bili parkirani automobili pojavile su se rupe kao posledica dejstva soli. Te rupe su od 5 do 20 mm dubine a pošto beton koristimo i kao košarkasko igralište jasno da ga nečim moram zakrpiti. Tu je i stari problem “prljavog betona”, jer sam šljunak nabavljao sa Dunava, pa pošto je u njemu bilo dosta zemlje ima tu još poneka rupa. Sreća je da sam celu površinu “iskockao” na 2×2 metra, a ispod postavio mrežu inače bi sve bilo mnogo gore. Planiram da sve prvo dobro operem mašinom pod pritiskom. Dakle, da li da to rešim čistom “jedinicom” i cemetom 1:3 sa dodatkom nekog aditiva ili…?

 

A: Postupak sanacije Vašeg problema bi bio sledeći :

Potrebno je postojeći beton dobro očistiti, prebrusiti ili ukoliko su u pitanju veća oštecenja ili je beton degradiran – odvaja se od podloge u slojevima, potrebno ga je ispikovati. Naravno, pranje betona mašinom pod pritiskom, je svakako preporučljivo i dobrodošlo.

Nakon pripreme podloge, na beton nanosimo Izolit VEZU, polimernu tečnost koja služi za stabilizaciju površinskog sloja betona, a ujedno ćeposlužiti kao neka vrsta prajmera između starog betona i novog sloja za reparaciju oštećenja. Izolit VEZU nanosimo četkom u jednom ili dva sloja, zavisno od veličine oštećenja. Materijal je spreman za ugradnju, tako da se odmah može nanositi direktno na podlogu. Prosečnapotrošnja Izolit VEZE je 0,15 – 0,25 kg/m2.

Za sanaciju oštećenja Vam preporučujemo reparatur maltere Izolit REPARATOR R ADVANCE, dvokomponentni cement-polimerni materijali koji se proizvode u tri granulacije :

R-1 za oštećenja debljine do 2 mm

R-2 za oštećenja debljine do 10 mm

R-3 za oštećenja debljine do 30 mm.

Materijal se priprema mešanjem praškaste i tečne komponente, u naznačenim odnosima, laganim mešanjem – mešačem na bor mašini, do potpune homogenizacije materijala. Tako pripremljen materijal na podlogu nanosimo špahtlama ili gletericama. Naravno na podlogu je prethodno nanesen “prajmer” Izolit VEZA. Prosečne potrošnje Izolit REPARATOR R ADVANCE, bez obzira na granulaciju je 1,8 kg/m2 za 1 mm debljine.

Za obradu dilatacija između polja na betonu predlažemo Vam poliuretanski kit, jednokomponentni trajnoelastični kit. Otporan je na temperaturne promene, vodonepropustan i odlikuje se jednostavnom primenom. Koristi se za sanaciju dilatacionih spojnica/pukotina, kao i za spojeve raznorodnih materijala.

Podloga na koju se nanosi mora biti čista, čvrsta i odmašćena, suva. Poliuretanski kit se ugrađuje pištoljem, utiskivanjem u prethodno pripremljen kanal. Trajanje vezivanja materijala je do 24 h.

Potrošnja materijala je cca 0,3 kg po dužnom metru za kanal poprečnog preseka 1 x 1 cm.

Ako želite, nakon kompletne sanacije betona celokupnu površinu možete zaštititi posebnim akrilnim premazom, koji je otporan na dejstvo soli i habanje, proizvodi se u više boja i nijansi, a može se raditi i u blagoj protivkliznoj varijanti. Na podlogu se nanosi četkom ili pištoljem(kompresorom). Potrošnja materijala je oko 0,3 – 0,4 kg/m2.