Sanacija suterenskih prostorija

Hidroizolacija suterena

Q: U suterenskom delu stambene kuće imam problem sa prodorom podzemnih voda, te sam odlučio da sanaciju uradim sa premazima iz Vašeg proizvodnog programa.
Druga stvar koja me interesuje, koja kombinacija materijala iz Vašeg proizvodnog programa pruža najsigurniju zastitu. Pre svega mislim na podne premaze, jer kako sam shvatio, zidovi se uvek rade Izolit PENETRAT–om.
Evo i kratkog opisa prostorije. Prostorija je ukopana 50 cm, zidovi su od armiranog betona i ozidani su ciglom. Da li je potrebno cigle rušiti, jer su pretpostavljam vlažne ili raditi premaz preko njih. Trenutna izolacija je kondor, a voda se pojavljuje samo nakon obilnih padavina. Na 90 cm od poda postoji horizontalna hidroizolacija koja je ok. Izolacija sa spoljne strane nije izvodljiva.
Unapred Vam se zahvaljujem na odgovorima i nadam se da postoji rešenje za moj problem.

A: Kao što ste i sami napisali u Vašem pitanju materijal koji možete koristiti za sanaciju je Izolit PENETRAT, hidroizolacioni premaz koji je u prahu, meša se sa vodom i nanosi na podlogu u tri sloja. Jedino na šta bih vam ja skrenuo pažnju je da za sanaciju i zidnih i podnih površina možete koristiti Izolit PENETRAT, jedino na šta treba obratiti posebno pažnju su spojevi podnih i zidnih površina – ta mesta se saniraju upotrebom materijala Izolit KIT FIBER, a za mesta gde imate prodor podzemnih voda koristili bi materijal Izolit 4.
U prilogu Vam šaljem i skicu sa kraćim opisom načina sanacije navedenog problema. Opeku sa zidova ne morate da obijate ili rušite, već se premaz radi preko njih, jedino ih je potrebno prethodno izdersovati cementnim malterom ili građevinskim lepkom i tek onda raditi premaz. Hidroizolacioni premaz bi radili do visine od 90 cm, tj. do postojećeg preseka horizontalne hidroizolacije.
Potrošnja materijala:
Izolit 4 – 1 kg (za zatvaranje 2-3 prodora)
Izolit KIT FIBER – 1,5kg/m’ za “slic” 3×3 cm
Izolit PENETRAT – 2,5kg/m2.