Zaštita ukrasnog poda od stare opeke

Q: Molim Vas da mi pomognete u odabiru nekih od vasih materijala. Naime, uradio sam pokriven trem i po njemu sam stavio ciglu a sada bih hteo da je zaštitim nekim vašim sredstvom protiv upijanja vlage i potreban mi je, ako imate, neki materijal za završni premaz (lak ili slično).

A: Za hidrofobizaciju (impregnaciju) opeke preporučujemo siloksanski premaz  Izolit HIDROFOB  V. Nanosi se premazivanjem ili prskanjem na opeku. Ne menja boju opeke, i čini je vodoneupojnom.  Zaštita opeke je dugotrajna i višestruko veća od proizvoda koji se razređuju vodom i koji su namenjeni uglavnom za utapanje opeke prilikom same proizvodnje.
Pored opeke, može se upotrebiti za zaštitu i prirodnog i veštačkog kamena. Tretiranje opeke ponoviti posle nekoliko godina, ako se uvidi da je izgubila moć upijanja.
Potrošnja materijala zavisi od upojnosti opeke, a za standardnu opeku (opeka koja nije fasadna) i koja spada u nesto poroznije iznosi cca 0,35 – 0,45 kg/m2, dok za fasadnu iznosi cca 0,25 – 0,25kg/m2.

U našem proizvodnom programu imamo i premaz Izolit CONCRETE ART Neobojeni (lak varijanta) – dvokomponentni water epoxy premaz na vodenoj osnovi, koji ne upija vodu, lako se održava.
U potpunosti može da zameni boje za zaštitu betonske galanterije, a može se koristiti i kao završni premaz u fontanama, a takođe se primenjuje i u pogonima prehrambene industrije gde se zahteva od premaza da se lako mogu prati, da su veoma postojani na pranje, da ne upijaju vodu. Premaz poseduje i zdravstveni atest.
Podloga za ovakav premaz mora biti cementni malter, beton ili kao u Vašem slucaju opeka – čista, odmašćena.
Premaz se nanosi premazivanjem velur (nitro) valjkom u dva sloja. Mešanje materijala se vrši ulivanjem komponente B u komponentu A, u odgovarajućem odnosu, a sjedinjavanje se vrši laganim mešanjem bor mašinom sa mešačem, na malom broju obrtaja, sve dok masa ne postane homogena. Vremenski razmak između slojeva je do 24 h. Rad sa materijalom je moguć sve dok je temperatura podloge i okoline u rasponu od 12-25 stepeni. Zamešana masa se mora utrošiti za nekih 45-60 minuta.
Potrošnja Izolit CONCRETE ART Premaza iznosi cca 0,35 – 0,50 kg/m2 za dva sloja.