Premaz preko pločica

Q: Može li se preko postojećih pločica u podrumskoj prostoriji izvršiti premaz izolacionim sredstvima, jer se pojavila podzemna voda iz poda, mada je i on napukao i ima kraćih pukotina širine pola centimetra. Molim vas, kojim sredstvom to sprečiti.

A: Jedino sigurno rešenje u ovom slučaju bi bilo skidanje pločica i hidroizolacija površine na kojoj su pločice, a zatim ponovo lepljenje pločica.
Podloga pre nanošenja mora da se očisti, otpraši i blago nakvasi. Brušenjem se uklanja isplivalo cementno mleko i ostali slabo vezani delovi. Pukotine se saniraju Izolit KIT FIBER materijalom.
Hidroizolaciju u ovom slucaju bi vršili jednokomponentnim Izolit PENETRAT-om. To je penetracioni premaz koji se nanosi u tri sloja. Materijal je u prahu, razređuje se vodom u odnosu 1:3, a premaz se nanosi četkom. Premazi se vrše na 8 sati, upravno jedan na drugi. Za vreme premazivanja, ugrađeni materijal se mora održavati prskanjem vodom, da ne bi došlo do pregorevanja materijala i pucanja. 24 sata nakon trećeg premaza možemo površinu zaštititi cementnom košuljicom ili pločicama.
Potrošnja Izolit PENETRAT-a je cca 2,5 kg/m2.

Ukoliko su pločice vodonepropusne i nisu se odvojile od podloge i ne šoboću, moguće je da se nanese elastični hidroizolacioni premaz Izolit POLYCOAT ELASTIC. Pločice se prvo prebruse i otpraše, a pukotinu ćemo sanirati upotrebom materijala Izolit KIT FIBER. To je dvokomponentni fleksibilni kit. Tečnost i prah se pomešaju u datom odnosu do homogenizacije mase i špahtlom se utisne u proštemanu pukotinu. Potrošnja mu je oko 0,3 kg/m dužnom.
Zatim na ovako spremljenu podlogu za bolju vezu premaza i podloge nanećemo sloj Izolit PENETRAT POLYPRAJMER-a. Prah se umešava sa vodom u odnosu 1:2. U kantu sipamo vodu, zatim dodajemo Izolit PENETRAT POLYPRAJMER, vrši se homogenizacija, kada se smesa homogenizuje, vrši se premazivanje četkom. Kada se materijal nanense mora da se vrši vlaženje da ne bi došlo do pregorevanja (ovo može da se postigne prskalicama). Materijal penetrira u podlogu i sprečava negativni pritisak podzemne vode koji je u ovom slučaju evidentan.
Sada nanosimo hidroizolacioni premaz Izolit POLYCOAT ELASTIC, u dva sloja preko blago navlažene površine. Materijal se nanosi tako što se dve komponente (prah i tečnost) sjedine u težinskom odnosu 1 : 1,5 (tečnost : prah) i nanosi se premaz. Vremenska razlika između dva premaza je između 6 -8 sati. Materijal se na podlogu nanosi isključivo četkom, a premazi se međusobno ukrštaju.
Potrošnja materijala je oko 3 kg/m2 za dva premaza.